niedziela, 1 kwietnia 2012

KACZKA Z ANANASEM

www.biedronka.pl
Tak już mam, że z reguły mało kiedy ściśle trzymam się przepisów kulinarnych. :) Zaczerpnęłam kiedyś ze strony Biedronki przepis na kaczkę pieczona z ananasem i jabłkami (znajdziecie go również w aktualnym forlderze świątecznym BIEDRONKI).
Polecamy serdecznie ten przepis a ja dodam małe modyfikacje, które wprowadziłm z korzyścią dla potrawy :)

Potrzebne nam będą:
1 kaczka
2 duże jabłka
1 ananas
1 główka czosnku
(ja dorzuciłam jeszcze 1 pomarańczę oraz rodzynki)
majeranek, sól, pieprz

1. Kaczkę należy opłukać i natrzeć mieszanką czosnku (ok. 4 ząbki), majeranku (ok. 2 łyżki) oraz pieprzu i soli.
2. Do środka wkładamy pokrojone w kawałki: jabłka, ananasy, pozostałe ząbki czosnku (ja dodałam również kawałki pomarańczy oraz garstkę rodzynek).
3. Pieczemy kaczkę ok 80 min w temperaturze 180st. C, a następnie obkładamy kaczkę grubymi plastarmi ananasa i pieczemy jeszcze 25 min. Musimy co 10 min polewać kaczkę wytapiającym się tłuszczem (to zapewni jej piękny, złocisty kolor, a mięsko nie będzie suche).
SMACZNEGO!